Monday, 1 August 2011

keLeBiHaN BuAh PisAnG..





Buah Pisang : Mengandung tiga jenis gula Alami iaitu Sukrosa, Fruktosa dan Glukosa yang dikombinasikan dgn FIBER. Pisang memberikan tambahan sokongan tenaga yg langsung cukup banyak. Kajian telah membuktikan bahwa dengan hanya dua buah pisang memberi tenaga yang cukup utk kuat selama 90 minit. Tidak hairanlah mengapa pisang merupakan buah nombor satu yang banyak dikonsumsi oleh atlit dunia.



Namun bukan hanya tenaga yg dihasilkan, buah pisang juga dapat menjaga tubuh badan yang fit dan membantu utk mencegah beberapa penyakit.Buah pisang juga diperlukan untuk  diet harian kita.


Depresi : Berdasar survey terbaru oleh "MIND" terhadap orang yang mengalami Depresi, banyak yang terbantu setelah mengkonsumsi buah pisang.


Oleh kerana pisang mengandungi Tryptphan, sejenis protein yg diatur tubuh menjadi Serotonin, diketahui dapat membawa kesan relaks dan  menambah suasana hati pada umumnya menjadi lebih baik.


PMS (Sindrom yg terjadi pada banyak wanita mulai 2 s/d 14 hari sebelum menstruasi) : Lupakan ubat - ubatan dan makanlah buah pisang. Vitamin B6 yg terkandung mengawal tingkat glukosa darah, yg dapat mempengaruhi kondisi tubuh lebih baik.



Anemia (Kekurangan darah) : Tinggi zat besi, buah pisang dapat merangsang produksi Hemoglobin (sel darah merah) dan membantu masalah penyakit ANEMIA



TEKANAN DARAH : Buah unik tropis ini mengandung zat potassium yg cukup tinggi dan rendah garam, membuat tekanan darah menjadi lebih baik. Dan banyak lagi, sebuah PerusahaanMakanan dan ubat-ubatan di Amerika Syarikat mengesahkan bahawa buah pisang dapat mengurangi risiko darpadai tekanan darah tinggi dan penyakit STROKE.



Vitamin/tenaga utk OTAK : 200 orang pelajar sekolah di Twickenham (Middlesex) terbantu dalam ujian mereka tahun ini setelah setiap sarapan, istirehat dan makan tengah hari selalu mengkonsumsi buah pisang sebagai pemacu kekuatan berpikir mereka. Kajian juga memperlihatkan bahawa buah yg disertai zat potassium dapat membantu otot mata menjadi lebih awas.



SEMBELIT : Tinggi kadar fiber, dapat membantu program diet untuk mengempiskan bahagian perut dan membantu mengatasi masalah tanpa sembelit.



RASA SAKIT ; Salah satu cara mudah/cepat mengubati rasa sakit adalah dengan membuat campuran buah pisang dengan milkshake, ditambahkan dengan madu. Buah pisang meredakan perut dan dengan bantuan madu dapat meredakan kadar gula, manakala susu selain menyegarkan juga membantu proses re-hidrasi sistem tubuh.



SAKIT JANTUNG : Buah Pisang memiliki zat asam semut (penetral asam) yang alami terhadap tubuh, dan jika anda menderita kerena ada bahagian yg sakit pada jantung, cuba utk makan pisang untuk meringankan rasa sakit tersebut.



Rasa nyeri dipagi hari : Makan buah pisang setelah sarapan membantu kadar gula anda untuk mengurangi rasa sakit/sengal2 sewaktu bangun pagi.


GIGITAN NYAMUK : Sebelum menggunakan krim oles Anti gigitan serangga, cuba olesi bahagian yang terkena gigitan tsbt dengan bahagian dalam kulit pisang. Banyak ditemukan orang yang sukses mengurangi pembengkakan dan iritasi pada bagian kulit yg telah digigit oleh serangga.


URAT SYARAF : Buah pisang tinggi kadar vitamin B yang membantu menenangkan Sistem urat saraf.


Bahagian PENCERNAAN : Pisang digunakan sebagai makanan diet bagi mencegah gangguan pencernaan dikeranakan lembut/halusnya susunan/tekstur dari buah pisang tsbt. Hanya buah mentah inilah yg dapat langsung dapat dimakan tanpa harus susah2 mengolahnya.. Dan juga menetralisir kelebihan zat Asam dan mengurangi iritasi dengan melapisi bagian dalam perut kita.

PENGENDALIAN SUHU : Banyak pendapat yg menyatakan bahwa buah pisang ini sebagai penyejuk/penyegar yg dapat mengurangi baik secara fisik maupun emosional calon Ibu. Di negara Thailand sbg contoh,  wanita hamil memakan pisang utk memastikan bahwa Bayi yg akan lahir dengan kondisi SAD yg terkendali ( SAD = gangguan/kecemasan sang calon ibu): Buah pisang membantu penderita SAD karena mengandung Zat Alami Tryptophan = Asam amino yg mengandung protein utk pertumbuhan dan metabolisme yg normal sbg penghasil niasin (niasin : vitamin A, B utk fungsi normal sistem saraf pembuangan)



MEROKOK : Buah pisang dapat membantu orang yg akan berhenti merokok, kerana kandungan vitamin B6 dan B12 dan juga kandungan potasium dan magnesium membantu tubuh mencegah kesan dari gangguan akibat zat NIKOTIN




Oleh kerana itu memakan buah pisang merupakan pengubatan yang baik utk pelbagai penyakit. Saat dibandingkan dengan buah epal, pisang memiliki 4 kali ganda protein, 2 kali ganda zat karbohidrat, 3 kali ganda fospor, 5 kali
 ganda vitamin A dan zat besi, 2 kali ganda mineral dan vitamin lain.Buah pisang juga kaya kadar potasium dan merupakan buah terbaik yg mudah didapat. Mungkin dapat dikatakan " BUAH PISANG MEMBUAT KITA JAUH DARI DOKTOR" kerana kita selalu sihat










No comments:

Post a Comment